Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 29 октомври 2019 г.

Трети месец инвестиция в Mintos

Изтече третият месец на инвестиция в Минтос. Сезонното отклонение, т.е. моментният спад на броя предлагани кредити и тяхната понижена лихва се отразиха в ключовите индикатори. От друга страна портфолиото влезе в „ритъм“, което доведе до осезаем, почти двоен ръст на възвръщаемостта на инвестицията (от 0.38% за септември до 0.65% за октомври). Така изгежда бързата справка на ключовите индикатори:


фиг. 1 Ключови показатели

Негативно движение:
- Средната лихва спадна с 0.21% до 10.51%;
- Необслужваните кредити продължават да растат и вече съставляват 42.13%

Позитивно движение:
- Вътрешната норма на възвръщаемост расте стабилно;
- Възвръщаемостта на инвестицията се ускорява.

*   *   *


През месеца имаше няколко новини около платформата. В края на октомври беше обявено временното спиране на предлагането на кредити от Rapido Finance (Испания). Оригинаторът е в затруднение, генерира загуби и като цяло не е устойчив на висококонкурентната среда. В началото на месеца Минтос рейтингът на същата компания бе понижен от B- на C. Понижен беше и рейтингът на Aasa (Полша) от А- на В+. Причина за преоценката са регулаторни промени в Полша, които застрашават бизнеса на компанията.

Въпросните промени би трябвало да застрашават и другите полски оригинатори, но техните рейтинги останаха непроменени.

Моят личен казус с Creditstar (Полша) остава най-сериозният проблем на P2P портфолиото. Всичките 49 30-дневни кредита от този оригинатор остават необслужвани, което значително влияе и на ключовите показатели, разбира се. На 8 октомври изпратих запитване до Минтос относно Кредитстар и техния рейтинг, както и дали имат информация за актуалното им състояние, която не споделят.

Отговорено ми беше, че:
- рейтинговата система се обновява на тримесечна база,
- рейтингите нямат много общо с размера на необслужваните кредити и
- че не се планира разкриване на информация относно състоянието на оригинатора.

На 21 октомври пакетът влезе в следващата категория на просрочие (31-60 дни) и изглежда, че в следващото ревю вече ще знам и дали гаранцията за обратно изкупуване (buy back guarantee) работи. Надявам се на положително развитие, но ситуацията показва нагледно реалните рискове от P2P инвестициите в кредити.

====

Ако считате, че информацията в тази статия Ви е била полезна, споделете я в социалните мрежи. Ако нямате регистрация, но искате да имате, моля използвайте този линк за регистрация в Mintos. Това е моят refer-a-friend линк, който Ви гарантира бонус в края на първия ви инвестиционен месец, съответен на Общите условия.


фиг. 2 Бонус схемата за Вашата инвестиция
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *