Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 22 октомври 2019 г.

4 заблуди за ранното пенсиониране

Понятието "ранно пенсиониране", тоест пълната финансова независимост, често върви ръка за ръка с няколко заблуди, които правят концепцията непривлекатална или поне уязвима на критика.

В следващите редове ще прочете кои са 4-те мита, които съпътсват стремежът към икономическа свобода.

1. Нормата на разходи е по-важна за ранното пенсиониране от размера на доходите

Това просто не е вярно. Дори да спазвате указанията на финансовите коучове и да „плащате“ първо на себе си всеки месец, размерът на тази „заплата“ зависи от размера на Вашите доходи. Очевидно е, че 5% върху 3000 лв. са повече от 10% върху 1000 лв., но мнозина считат, че орязването на разходите е достатъчно. Не, оптимизирането на разходите е много важно, но е само част от формулата на успеха.

2. Ще живея, ама друг път

Самоцелното спестяване или работата до припадък пък съвсем ги няма във формулата на успеха. Един от митовете на ранното пенсиониране е знакът за равенство между него и отложената гратификация. Животът е и за удоволствия. Има съвсем реален риск пълната финансова независимост никога да не бъде постигната. Това ще означава, че нито сте живяли щастливо, когато е трябвало, нито ще живеете безметежно на стари години. Не забравяйте, че с възрастта идва и умората. Затова преследвайте своите цели и се опитвайте да бъдете весели, щастливи и доволни по пътя към тях.

3. Със сметки ще се получи

Друг мит на финансовата независимост е, че тънките сметки работят. Тъкмо изчислите, че Ви трябват да речем 20 години с норма на спестяване от 15% и годишна доходност върху финансовия пул от 5%, и то настъпи някакъв катаклизъм. Акции се сриват, доходност пада, негативни рискови събития настъпват, личен доход намалява – има всякакви хипотези, които да попречат на начертания на хартия план. Скъсайте страната с цифрите и запазете само планът. Бъдете консистентни в следването на заложените цели, но не ставайте заложници на цифри и проценти, които в много случаи не зависят от Вас.

4. Ранното пенсиониране е скука

Философията на ранното пенсиониране няма нищо общо със скуката и мързела. Да имате широк финансов гръб не означава да не работите или поне да не се занимавате с нещата, които обичате. Точно обратното. Имайки сигурността на нормалното достойно съществуване, Вие можете да се посветите на мечтите си или пък да измислите по-добър и удовлетворяващ начин да разширявате богатството си. В най-лошия случай можете да продължите да работите със съзнанието, че ако Ви подразнят достатъчно, просто ще станете и ще си заминете.




Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *