Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 30 октомври 2019 г.

Безплатна търговия с американски акции с Револют

Минимизирането на транзакционните разходи при инвестирането е много важен детайл по пътя към постигането на заложените цели. Повечето спестители и ритейл инвеститори търпят значителни загуби на доходност благодарение на всички такси и комисиони, които плащат.

Съвсем доскоро за българския инвеститор беше твърде скъпо да инвестира на чуждите пазари, ако не разполага със значителен капитал. Стандартните минимални такси за сделка с ценни книжа на Ню Йоркската фондова борса (NYSE) например възлизат на 10-15 валутни единици (обикновено евро или долар) на сделка. При по-големи сделки и комисионите са по-съществени. Към това се добавят таксите за попечителство и таксите за банкови преводи. Всички тези разходи натежават при взимането на инвестиционно решение и при подобни обстоятелства експозицията на чуждите пазари би изглеждала по-непривлекателна от алтернативите.

Развитието и конкуренцията между финтек компаниите обаче насочва инвестиционния ритейл пазар към оптимизиране и минимизиране на транзакционните разходи и дори пълното им ликвидиране.

Аз самият видях реална възможност за търговия на щатските борси чрез Revolut. Ако сте чели други статии от блога, знаете, че имам портфолио в Mintos. За преводи в P2P пазара използвам Paysera, но и Revolut позволява евтини международни преводи. Очевидна е тенденцията различните финансови технологии да работят в синергия. Трупането на познания за пазара на спестовни и инвестиционни продукти води до откриването на нови възможности.

Така стигнах до новината, че ЮК-базираната финтек компания предлага на своите редови клиенти възможност да правят до 3 безплатни сделки на месец с около 450 компании на американския капиталов пазар.

Заб.: Искам да подчертая, че тази публикация не е рекламна и в нея не препоръчвам използването на платени услуги. Освен това Revolut предлага много други услуги, които също няма да бъдат засегнати в този текст.

Превъртаме лентата напред. Има доста ревюта, както на български и английски, така и на други езици, в които се споделят различни впечатления от възможността за търговия с акции. Моите са все още пресни, защото съм осъществил само две сделки дотук, но все пак съм доста позитивно настроен.

Това, кеото ми прави впечатление, е следното:

Плюсове:
- Транзакционните разходи са пренебрежими (засега към тях мога да причисля спреда USDBGN, тоест валутните разлики, а в даден момент ще бъде дължима и такса попечителство);
- Приличният избор на компании (на фона на БФБ например изборът е изобилен);
- Бързият вход (и изход);
- Възможността да се купи фракция от акция (изключително важна подробност и чудесна опция; като се има предвид значителни цени на определени акции);

Минуси:
- Няма опция да се поставят поръчки (сделките се сключват моментално на спот цена);
- Спот цената има определен лаг (изостава от реалните нива);
- Приложението не е особено удобно (най-вече за тракинг на инвестицията);
- Revolut нямат уебсайт, чрез който да услугите им да бъдат използвани (?!).


От Revolut дават заявка, че скоро ще предложат на своите клиенти безплатна (zero-commission) търговия с европейски акции, както и увеличаване на предложенията от САЩ. При всяко положение компанията дава възможност на българските дребни инвеститори да участват на пазара отвъд Океана при минимални транзакционни разходи, което е най-важното.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *