Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 27 август 2019 г.

BG FIRE - финансова независимост, лични финанси и инвестиции

Здравейте и добре дошли в блога BG FIRE (FIN FREE BG от ноември 2020 г. - анонсът).

Може би се питате от къде идва това име?

Не, тук няма пожар, нито огън, а референция към относително разпространената в англоезичния свят концепция за финансова независимост и ранно пенсиониране.

FIRE е абревиатурата на Financial Independence Retire Early.

Инвестирам от 2007 година и целта ми е да съхранявам и увеличавам парите ми, но за тази концепция научих повече по време на престоя ми в Англия. Най-общо това е екстремно спестяване и умно инвестиране, което да позволи живот от пасивни доходи преди настъпването на пенсионна възраст. Това наистина е много грубо описание, защото финансовата независимост има много измерения. Например да разполагаш със средства, които да позволяват 24 месеца живот без трудови доходи и без драстична промяна на стандарта също е финансова независимост или поне гъвкавост, която да направи възможна смяна на работата, преквалификация или някакво предприемаческо начинание.

Според дефиницията на Инвестопедия FIRE предивжда спестяване на до 70% от текущите доходи до достигане на финансов фонд в размер на 30 годишни заплати (или около 1 милион долара за Америка).

Има редица англоезични блогове на хора от FIRE движението, които може да са ви интересни. В тях те разказват за своето пътешествие към заветната цел – как режат разходи, как балансират стремежа си към финансова независимост в бъдеще с потребностите си сега и т.н. Ето и някои от тях:

ЮК базирани:



ЮС базирани:



Да си го кажем обаче направо – финансовата независимост и ранното пенсиониране в България са много трудна задача. В ЮК и в САЩ също е доста трудно, така че у нас може би е близо до невъзможно. Това не пречи обаче на стремежа към финансова стабилност, финансова грамотност и правилно управление на парите с мисъл за бъдещето.

В този блог ще откриете публикации, които имат отношение към личните финанси и инвестициите, а щом четете тези редове, значи и вие имате интерес към тези теми. Освен, че искам да споделя моя инвестиционен опит и знания, ще показвам в реално време какво е възможно и какво не за един средностатистически жител на София със средностатистически трудови доходи. Ще се проявят и грешките ми, което ще бъде от полза на всички.

Ще се радвам на Вашата обратна връзка. Пишето смело под статиите, питайте, оспорвайте. Споделяйте с приятели това, което смятате за полезно и опровергайте онова, което не е вярно.



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *