Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 29 август 2019 г.

Един месец инвестиция в Mintos

Измина един месец, откакто се занимавам с P2P lending, тоест един месец от първия ми депозит в Минтос.

Първите ми впечатления са много позитивни и услугата отговаря на очакванията ми, които не бяха ниски. Тъй като подходих с максимална предпазливост, първият ми депозит беше в размер на 214 евро. Исках да се уверя от първо лице как (и дали) работи платформата.

Първоначално закупих дялове в няколко краткосрочни заема със скорошен матуритет - дължими след примерно 3-4 дни. Разгледах пазара, взех няколко лични кредита (personal loans), един автолизинг, една фактура (тук поех допълнителен риск, тъй като факторингът е без гаранция за обратно изкупуване (buy back guarantee). Оформих тестовото си портфолио.

Свободни пари се появиха още на следващия ден. Някои заеми се погасяват предсрочно, други се предоговарят, а трети се погасяват на матуритет. Във всички случаи дължимата лихва се начислява и изплаща.

Направи ми впечатление, че за някои ликвидирани заеми имам регистриран лихвен запис в баланса по сметката (Account statement), въпреки че сумата се визуализира на екран като € 0.00. При посочване с мишката обаче се вижда, че е начислена лихва с число - дроб с 15 символа след десетичната запетайка. Получил съм лихви с размер фракция на евроцент.

Фактът, че закръглението е при такава дълбочина след дестичната запетайка е много важно за мен, а и за всеки инвеститор. В дългосрочен план и при по-големи суми евентуално по-грубо закръгление би довело до съществено отклонение в резултатите.


Преди да направя втория си депозит в Минтос разработих собствен инвестиционен модел, чрез който да оптимизирам риска и да коригирам стратегията си при нужда. В някоя следваща публикация ще разясня как и защо съм го изградил, но сега няма смисъл, тъй като статистическата ми извадка е лимитирана в рамките на един месец. Данните ми са твърде малко, за да съм сигурен, че от стратегията ми има смисъл.



Скрийншот от таб на P2P оптимизационния ми модел


Вторият ми депозит, по-точно вторият и третият, тъй като си ударих лимитите в Paysera*, бяха съответно на 21 и 23 август. Тези вноски изкривяват допълнително модела, тоест възвръщаемостта на инвестицията изглежда малка, но реално доходност върху пълният ѝ текущ размер е начислявана няколко дни.

Функционалността за автоматично инвестиране (Auto invest) я активирах след новите депозити. Все още я настройвам според стратегията ми, нея също ще я коментирам в бъдеще.

Общото ми впечатление за тази платформа за P2P инвестиции е умерено позтивино, тъй като и очакванията ми бяха завишени. За този първи един месец не успях да открия очевидни слабости, но изглежда, че съм пропуснал възможност да максимизирам възвръщаемостта си с някое и друго евро. Като се има предвид, че пропуснатите ползи са в размер на 30 евро, очевидно съм допуснал доста груба и скъпа грешка.

Когато правех проучване и избирах в коя платформа да се регистрирам, нарочно подминавах линковете за бонуси, знаейки, че авторите "ловят" реферали. Такъв съм си, явно в този случай е надделяло недоверието и желанието "на Вуте да не му добре за моя сметка".

Сега, когато съм запознат с условията на бонуса, виждам, че съм бил глупак. Ето как изглежда бонусната схема към 29 август 2019, като бонус се полага и за рефериращия, и за новия потребител:


Източник: Общи условия на бонус програмата на Минтос


Имайки предвид, размерът на инвестираните в кредити средства към този първи месец, излиза, че съм пропуснал бонус от 30 евро. Бонусът се начислява на базата на инвестираната в кредити сума на 30-ия ден от регистрацията и се изплаща до 10 работни дни след въпросния ден.

Ако считате, че информацията в тази статия Ви е била полезна, споделете я в социалните мрежи. Ако нямате регистрация, но искате да имате, моля използвайте този линк за регистрация в Mintos. Той Ви гарантира бонус, съответен на Общите условия на тази P2P lending платформа.


Източник: Mintos.com
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *