Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 27 ноември 2021 г.

Дивиденти и Spin off на чуждите акции на БФБ

Два големи неразрешени въпроса стоят пред новия сегмент на БФБ - BSE International, на който се търгуват чужди акции. Единият е този за дивидентите, а другият е този за предстоящите отцепваниия (spin off) на бизнес сегменти от две големи и популярни листнати в сегмента компании, каквито са AT&T и Johnson & Johnson.

В последните седмици се завърнах към старото ми журналистическо амплоа, макар и този път не професионално, а в качеството ми на заинтересовано лице. Ако следите месечните обзори на моя FIRE портфейл, може би сте обърнали внимание, че през октомври направих покупки на четири скучни консервативни компании, които вече се предлагат на БФБ. Това са Microsoft, Exxon Mobil, Johnson & Johnson и JP Morgan*. Все още не съм получавал дивиденти от тези компании, но през декември МSFT, XOM и JNJ ще разпределят такъв и по моята сметка би следвало да постъпят средства. Дали това ще се случи и как ще се случи, със сигурност ще опиша тук, в блога. 

* Заб.: Тикърите на БФБ са различни и съответстват с тези на съответните европейски борси, където книжата се търгуват.

И така, от частното преминаваме към общото. Какво се знае за предстоящите предизвикателства?





Дивидентите

Индикациите в социалните мрежи и във форума на Инвестор са, че меко казано не всичко върви по "мед и масло". Изглежда, че прехвърлянето на дивиденти се възпрепятства от чуждестраните депозитари, с които работи маркет мейкъра Трейдгейт АГ. 

Мариян Йорданов, дългогодишен водещ икономически и пазарен журналист, беше споделил в една от социалните мрежи, че този проблем е решен. Дали това е така, предстои да разбера в лично качество. 

Проблемът с дивидентите е, че те се акумулират в чужди депозитари**, а както е известно свързаността на България с тях е силно проблематчина. 

** От архива: Възможен ли е ръст на SOFIX с 25%, finfree.bg, 15 септември 2019 г.
В публикацията става дума за борбата на Експат Капитал да свърже българския капиталов пазар с европейските клирингови къщи. 

Акумулирането на дивидентите някъде извън България по клиентски подсметки и последващото им прехвърляне в страната коства определени такси, които правят инвестициите, особено за дивидентен доход, неизгодни. Според Мариян Йорданов обаче на този проблем е намерено решение. От борсовия оператор (БФБ) и от маркет мейкъра (Трейдгейт АГ) обаче никакви публични становища по въпроса. 

Аз самият не достигнах до по-надеждна информация. От кореспонденцията ми с борсата получих само следния коментар:

"Борсата е отправила запитване към данъчната администрация как се третират съответните суми и какъв е принципът на облагане. Въпросите са специфични в зависимост от държавата на произход на инструмента, политиката на съответния емитент, дори и политиката на централния регистър на притежателите на инструменти, с които емитентът работи". 

В този смисъл най-достоверната картина ще се получи, когато минат датите за плащане на дивиденти. 


Предстоящи отцепвания (spin offs)
Някъде в средата на 2022 г. се очаква да бъде официално осъщественo отцепването на Уорнър Медия от АТ&T  (АТ&T кешира Уорнър медия, ритейлът разпродава, 19 май 2021 г.). Бизнес подразделението ще се влее в нова компания, в която ще попаднат и всички активи на Дискавъри (Discovery). Всички собственици на акции на AT&T ще получат дялове в следствие на този spin-off в размер на 71% от капитализацията на новата компания. 

Проблемът е, че новият сегмент на БФБ - BSE International, все още не е преминавал през spin-off и съответно не е ясно как собствениците на акции на AT&T и Johnson & Johnson (листнати на БФБ) ще бъдат компенсирани за дяловете си в новите формирования, които пък не се предлагат за търговия. 

Изпратих официално запитване до БФБ по този въпрос, защото и Johnson & Johnson обяви намерение за spin-off (J&J to spin off consumer products and focus on pharmaceuticals, Reuters, 12 ноември 2021).

Ето какво бяха любезни от оператора да ми отговорят:

"Съгласно правилата на пазара, Регистрацията на инструменти се извършва по реда на ПРАВИЛА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ, чл. 4, ал. (2) - след проучване за наличието на интерес към търговията със съответната емисия от страна на участниците в МСТ, техните клиенти и маркет-мейкъра по нея. При решението се вземат предвид ликвидността на емисията, както и други фактори. [...] При взимането на решение относно регистрацията на инструменти, създадени в следствие на spin off ще бъдат взети предвид и наличния интерес към инструмента, от който се отделя новосъздаденият инструмент. Всички стъпки по отношение на регистриране на нови инструменти са съпътствани от административни и финансови тежести".

Направих справка за т.нар. интерес към двете компании с предстоящ spin off. AT&T има 11 сделки от началото на предлагането в София, а JNJ - 2. Едната е моята, а другата е за 1 акция. 

(б.а. - Огледах и другите компании, от които съм купувал и се оказа, че и по трите аз съм бил най-големият купувач. Това внесе известно съмнение в целесъобразността на инвестиционните ми решения, но както винаги - времето ще покаже. Поне знам, че имам голям съотнесен към изтъргуваните обеми skin in the game и със сигурност ще преследвам решението и на двата проблема). 


Заключителни думи
Засега ситуацията с дивидентите от чуждестранните комапнии, листнати на БФБ, е неясна. Информацията е откъслечна по отношение на изплащаните суми, но знаем, че операторът е в сътрудничество със съответните институции за установяване на благоприятно данъчно третиране. По-голяма яснота ще имам в края на декември. 

По отношение на spin off-овете нито БФБ, нито маркетмейкърът имат идея как ще процедират към днешна дата. Ако интересът определя дали новите дружества ще бъдат качени за търговия на BSE International, то те със сигурност няма да бъдат предложени, макар че не е ясно и какви са били очакванията на БФБ и на Трейдгейт АГ за обемите. 

Обемите ще бъдат допълнително потиснати, ако българските инвестиционни посредници увеличат комисионите. 

Личното ми предположение, че полагащите се акции от бъдещите дружества ще бъдат продадени по служебен ред и собствениците на акции в AT&T и Johnson & Johnson ще получат парични компенсации. Подчертавам, че това е само предположение. 

Пазарът очаква официални становища по тези въпроси от борсовия оператор и от маркет мейкъра. 


Заб.: Настоящата публикация има информативен харектер и не е препоръка за търговия с финансови инструменти.




Share:

15 коментара:

  1. Здравейте! Статията е много хубава. Аз от три месеца не мога да си получа дивидента от Shell и Totalenergies. Обяснението е че причината е в ЦД, който трябва да плати две такси. Една за превалотиране и една за банков превод от Люксембург. Казаха ми че 100 евро е банковата такса. Толкова е дивидентта, които трябва да ми изплатят от Totalenergies. В началото на декември предстои разделяне на Daimler. Чакам да видя и тук какво ще се случи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Дръжте ме в течение с развитието по Вашите въпроси. Свържете се с мен във Фейсбук, във форума на Инвестор или пишете коментар тук.

      С кой брокер сте? Аз използвам услугите на Елана и със сигурност ще настоявам и те да се включват активно в защитата на интересите на инвеститорите. Всъщност брокерът няма значение. Доставчиците на посреднически услуги би трябвало да ни подкрепят нас, а и БФБ в опитите нещата да се получат както трябва, а не както обикновено.

      Изтриване
  2. За да си нямам такива казуси - най-добре на Xetra чрез утвърден чуждестранен ИП, при което и капиталовата печалба не се облага, и е ясно как стои въпроса с дивидентите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предимствата на предложения вариант са безспорни. Единственото, което ми липсва са защита на инвеститорите на място, договор на хартия с подпис и мокър печат и клиентско обслужване, с което мога да се видя очи в очи. Склонен съм да се откажа от малка част от доходността си в името на повече сигурност.

      Изтриване
    2. @Radko Krastanov

      За по-големи суми американските ИП дават по-добра защита

      IBKR и по принцип всички американски ИП са застраховани до 500К долара на клиент.

      IBKR май има и допълнителна застраховка за по-голяма сума.

      Изтриване
  3. Здравейте! Търгувам през Карол. Те се включиха активно в решаването на казуса с изплащането на диведентите, но ми казаха че е хубаво и други посредници да настояват ЦД да си свърши работа. По отношение на сигурността, направих справка в ЦД с електронен подпис и мога да споделя че закупените акции от BSE International се водят също както другите български акции.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за обратната връзка. Това за воденето на подсметки в нашия депозитар е важен плюс на пазарния сегмент на БФБ. Предполагам, че всички водещи посредници ще бъдат "притиснати" от клиентите си да се включат в каузата. Както споменавам в поста, със сигурност ще очаквам и ще настоявам Елана да се включи "на наша страна". Като цяло съм оптимист, а преди Коледа ще имам и яснота как изглеждат разглежданите проблеми в цифорово изражение. И разбира се, ще го споделя в блога.

      Изтриване
  4. Привет. Радвам се, че по темата се търси решение! Макар и да не е просто такова има.
    По отношеие на дивидентите, същите се облагат почти навсякъде и то с различни ставки (данаък дивидент). Ставкте се различават и ако притежателя на акциите е резидент или нерезидент спрямо страната в която търгува, което допълнително усложнява нещата. Можеби е крайно време да се погледне сериозно на въпроса за обединяване на нашата борса с друга/и по-голяма европейска такава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Прав/а сте, данъчното третиране също е насока, в която българският капиталов пазар има какво да подобрява.

      Що се отнася до дивидентите, първи приоритет е изобщо получаването им (дори и свръх обложени) от притежателите на финансовите инструменти. Хубавите неща стават бавно, в България особено бавно, а развието на родния пазар зависи и от активността на ритейла, част от който съм и аз. Както отговорих и на горния читател, оптимист съм с реалистично занижени очаквания.

      Изтриване
  5. Да, аз също съм оптимист, но за мен големия въпрос е къде се съхранява сумата дължима, като дивидент. При компанията емитент, при Трейдгейт АГ-Берлин, или в ЦД ?
    За мен, ако е в компанията е ок, когато се изчистят проблемите ще бъдат заявени, платени и удържани съответните даници. Ако обаче сумата е преведена от компанията емитент на някой по веригата и същата не преведена на собственика на акцията, то това за мен е проблем !

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Това което знам от Карол е че парите за дивидент са при Трейдгейт АГ, само че ЦД не предприема действия заради високи банкови такси, които трябва да платят. 100 евро за превод, това ми се струва пълен абсурд!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за отговора! Това за 100 евро и аз съм го слушал, но не намирам нищо официално, което е притеснителното в случая!
    Както писах по-горе, ако дивидента се намира в Трейдгейт АГ това за мен е проблем!
    При положение, че акцията е в краен клиент, какъв се явява Трейдгейт АГ, за да задържа дивидента при него, за година, две или десет?. Аз нямам договор с него. Защо дивидента не е в брокра с който клиента има договор.
    Ако дивидента е в Трейдгейт АГ, приложено ли даначно тртиране на дохода от дивидент и по коя ставка, за България или за друга страна от ЕС?
    И последно, не знам за такова основание (такса 100 евро) с което да се претендира задържане на сума при положение, че която не основанието за получаването ѝ е собствеността върху акцията!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Колеги, прави сте, че липсата на официална информация създава смут. Надявам се, че колкото повече шум вдигаме, толкова повече внимание ще бъде обърнато на неуредиците и толкова по-бързо ще се разрешат те.

    ОтговорИзтриване
  9. Днес получих акции от разделянето на бизнеса на Daimler. Бавно но нещата започнах да се получат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, много добра новина. Аз съм в контакт с моя посредник за неизплатен дивидент от JPMorgan (CMC при нас), пак се натрупа две работни седмици закъснение. Още много работа имат, но бавно се движим във вярната посока.

      Изтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *