Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 3 септември 2020 г.

Приложения за лични финанси и следене на инвестиционен портфейл

Успешното управление на личните финанси изисква контрол и информация, на базата на която да бъдат взимани решения. Финансовата независимост трудно може да се постигне, ако човек няма представа за приходите и разходите си, нормата си на спестяване, доходността върху инвестициите си и т.н. 

Освен това инвестиционните решиния следва да се оценяват на база прецизни метрики. Друг вариант просто няма. 

Не всеки обаче може да отделя много време да мисли за пари, а и тази тема понякога може и да не е приятна. Тук на помощ на човека идват достиженията на бизнеса. Цел на всяка печеливша и развиваща се фирма е да оптимизира изпозлването на ресурсите си, да ускори и автоматизира процесите си и да минимизира брака и загубите. Защо това да не бъде цел и на отделния човек?

В следващите редове ще ви представя аз какви приложения ползвам за следене на личните финанси, като държа да уточня, че не правя реклама никому, не предлагам реферални линкове, а само споделям личните си впечатления и опит. 



Персонален бюджет

Добър ап за следене на ежедневните разходи на телефон е AndroMoney. Има го и в Google Play, има го и в App Store. Безплатен е и рейтингът му и в двете версии е над 4.5 звезди. Аз го ползвам от най-малко 6 години, може би и повече. 

По принцип може да генерира бекъп и прехвърлянето между устройства е сравнително просто, особено ако са от една марка. 

Това, което ползвам най-често, е лог за ежедневните разходи. Интерфейсът е прост, позволява създаването на нови разходни категории и отделни пера в тях. Има отделни сметки за различните финансови източници (например "кеш", "дебитна карта", "дигитален портфейл" и т.н.)


Приложението показва нагледно къде колко пари се очаква да имате (в джоба, в разплащателната сметка и т.н.), както и за какво си харчите парите за даден период от време. Месечното обобщение е много полезно както за да се види динамиката на разходите период по период, така и за да се направи анализ кои пера заемат най-голям дял от бюджета. В секцията със сметките можете да отразите дори и кредитите, които имате, за да имате представа за нетната стойност на вашите активи, включително и инвестициите.

фиг. 1. Обобщение на сметките в AndroMoney


фиг. 2. Разходи в един примерен ден


Фиг. 3. Месечно обобщение


Инвестиции

Като споменахме инвестиции, AndroMoney не е удобно приложение за тяхното следене, но позволява да се постави бенчмарк на разхода в оперативната валута (в моя случай - лев). Голяма част от инвестициите на българите са в чужда валута - долар и евро, и ако при еврото няма флуктуации, то промените в стойността на долара може да изкриви значително усещането за успех на дадено вложение. Ясно е, че 5% ръст на доларова инвестиция при 10% обезценка на валутата нетира 5% загуба на стойност (груба, бакалска сметка). За това явление писах в съответната секция на обобщението на инвестиционния ми портфейл за август

Няма друг достъпен инструмент за пълното осчетоводяване на транзакциите между различните финансови пулове освен Excel. Чрез програмата може да се конструира модел за двустраннио счетоводство и система за превалутиране, а оттам да се извичат различни статистичски данни, които да показват ефекта от всяко вложение. Изграждането на прецизна система от таблици обаче не е чак толкова проста работа, затова пазарът предлага стотици инвестиционни тракери.

Препоръчвам ползването на Yahoo Finance за семпла капиталова оценка. Минус на безплатните версии (има ги и за десктоп, и за мобилни устройства) е, че липсват различни класове активи от ценни книжа, съответно отчитането на кеш и дивиденти е по-трудно. Плюс е огромното количество важна информация, включително аналитичен модул и модул с финансови данни за съотъветната компания. От YF освен, че наблюдавам динамиката на пазара, следя много внимателно и ценовите цели на анализторите, както и ключовите новини.



Фиг. 4. Аналитичната част на Yahoo Finance


Много далечно и несретно братче на Yahoo Finance е българският сайт Infostock. Понякога стилът на материалите ме кара буквално да избухвам в смях, но това е всичко, което имаме заедно с Investor. Тракерът на Infostock обаче работи сравнително прилично за следене на портфейл от български акции и аз го ползвам него. 


За по-прецизно следене на инвестиционен портфейл горещо препоръчвам My Stocks Portfolio. Там вече функционалностите са много повече, могат да се добавят кеш транзакции, отразяват се сплитове на акции, има разбивка на реализираната доходност по позиция плюс дивиденти, може да се добавят различни класове активи като ценни метали (злато, сребро и т.н.) и виртуални валути (Биткойн, Етериум и др.), а оценката им може да се прави срещу валутата, в която са закупени, като приложението може да превалутира всичко накрая в една основна валута. Така например ако купите от различни платформи една тройунция злато с евро, акция на HSBC с британски паундове и четвърт биткойн в долари, можете да получите тотал в една валута по ваше предпочитание. 

Много прилично е и онагледяването в любимите на мнозина "колелца". Функционалността позволява на потребителя да наблюдава пропорциите на различните активи и да ребалансира портфейла според стратегията и вижданията си.

Фиг. 5. Визуализация на портфолио в американски акции


Това са всички приложение, които аз лично ползвам и препоръчвам. С изключение на Excel моделите те изискват малко време и грижи, а дават много ползи.

Със сигурност има много други приложения, които са функционални и полезни. Приканвам ви да споделите в коментар под поста кои от тях ползвате и какви преимущества имат. Така ще обменим опит и впечатления и можете да бъдете полезни на други читатели от българската FIRE и инвестиционна общност.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *