Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 3 юни 2020 г.

Кризата "Монбат"

Един традиционен син чип на БФБ, какъвто е Монбат АД, е в беда. 

Мажоритарните собственици - братята Атанас и Пламен Бобокови, са замесени в разследване на българската прокуратура за фиктивен износ на боклук в чужбина. 

Ситуацията е многопластова, но и знакова за българския капиталов пазар. 

От една страна родната прокуратура има ниско ниво на обществено доверие. Скандалът с Бобокови дори тече на втори план заради продължаващата сага около бинзеса на Васил Божков и бизнеспрактиките, които дискредитират българското правителство. Мнението, че съдебната система не е независима и се използва като "бухалка", е широко разпространено. В този контекст битуват спекулации, че някой е "хвърлил око" на бизнеса на Бобокови, включващ и русенската рафинерия Приста Ойл. 

Друг фактор за бедата на Монбат като публична компания е ситуацията на БФБ. На българската борса основно лошите новини се калкулират, но за дружеството отдавна не е имало и добри такива. От пика в цената от 11.910 лв. за дял в края на юни 2017 г. пазарната капитализация неизменно спада без задължително този спад да е плод на средата (кризата с корона вируса например). Така оценката на Монбат от преди три години е спаднала от 464,490,000 лв. на само 130,260,000 лв. на базата на цена от 3.340 лв. на акция. Акумулаторният завод вече изглежда много по-лесно "превземаем". 

Важно за ситуацията е и кой е собственик на дружествения капитал. С най-голям дял е Приста Ойл ЕАД, но има и институционални инвеститори като пенсионните фондове на "Алианц" и "Доверие". С миноритарни дялове са и няколко колективни инвестиционни схеми, в това число и борсовотъргувания фонд на Експат, следящ индекса SOFIX. Движението на цената неминуемо тежи на доходността на изброените инвеститори, а загубите на пенсионните фондове са загуба на практика за всички, които се осигуряват в съответния пул. 

Иначе Монбат е компания, която редовно разпределя дивидент (линк) и е част от индекса на БФБ CGIX, следящ компаниите с добро корпоративно управление. Директорът Връзки с инвеститорите Даниела Пеева има редица награди за дейността си. Компанията  участваше в роудшоуто на Експат в Лондон преди листването на ЕТФ-а на Лондонската борса. Наскоро попадна и сред четирите български компании включени в проект на ЕБВР за насърчаване инвестициите в Източна и Централна Европа. Другите компании в т.нар. инвестиционен хъб са Софарма, Сирма и Градус, но нито една от тях няма публикуван анализ към датата на писането на този пост.




В много неподходящ момент (22.05.2020) обаче излезе анализ в Simply Wall Street. Интересно е да се види как светът гледа на България и в частност на родните компании. Реномираният сайт прави задълбочен финансов анализ, но логично, няма как да калкулира политическия фактор в оценките си. Затова и наличното за Монбат не крещи "BUY". 

Няма как да се калкулират и лошите практики на българските публични дружества. Скандалът с комплекс "Левента" (Русе), който миноритарните акционери възприемат като ощетяване, тегне върху публичния имидж на мажоритарите - братя Бобокови, и на компанията като цяло. 

Що се отнася до цената на акцията и продължаващия срив, фундаменталните изгледи не са благоприятни. Монбат е едно от дружествата на БФБ, които се възползваха от допуснатото отлагане на публикуването на консолидираните годишни финансови отчети. Крайният срок е 30 юни, затова и пазарът (или поне широката публика) още няма информация дали ще бъде разпределян дивидент от печалбата за 2019 г. и в какъв размер ще бъден предложен за гласуване на годишното общо събрание. 

Забавянето на консолидирания отчет, както и призивът търговията с акциите да бъде прекратена в разгара на спадовете около Ковид-кризата, не дадоха добър сигнал на пазара. Книжата на Монбат бяха едни от най-пострадалите при разпродажбите. Местните институционални инвеститори обърнаха гръб на компанията и оставиха капитализацията да се срине, а оттам и оценката на активите им. 

"Слага се кpъcт на един завод във Вpаца, който е върхът в акумулаторното производство. Слага се кръст и на всякакво международно финансиране. Кой сега ще финансира - едният бpат в затвора, другият срещу 1 млн. лева пуснат на свобода. Нищо добро не чака 1300 работници в Монбат", заяви наскоро в спецсъда Атанас Бобоков. 

Същият сдаде поста изпълнителен директор в публичното дружество на 03.06.2020.

В края на работния ден се разпространи и изявление от компанията, от което става ясно, че бордът на директорите е приел оставката на досегашният изпълнителен директор, а за такъв на негово място е назначен Димитър Костадинов. В същото време е даден мандат на немска правна кантора да извърши независим одит на върпосте, свързани с екологичния аспект на дейността на компанията.

"Ръководството на дружеството уведомява инвеститорите и всички заинтересовани лица, че дейността на Групата Монбат е активна напълно във всички производствени предприятия в страната и чужбина и че поръчките са достигнали напълно нивата допреди Covid-19 кризата", се казва още в извънредното обръшение.



Знаковата ситуация с Монбат е поредният тест пред българските институции в широк смисъл. Ще докаже ли прокуратурата някаква вина на Пламен и Атанас Бобокови? Ако не докаже, как и от кого ще бъде поета отговорност за пазарната манипулация? Има ли план за заграбването на бизнеса на двамата братя?

Ако пък се докаже вина, има ли връзка Монбат като компания и ако да, как точно престъпната дейност е била скривана от ключови чуждестранни и местни инвеститори? 

Каквото и да е развитието на съдебните процедури, ще успее ли Монбат да продължи дейност и да запази пазарите и продажбите си? Може ли българско индустриално дружество в аутомотив сектора да бъде представено на БФБ и да се развива на базата на инвеститорски капитал, да бъде ликвидно и привлекателно и за чужди вложители? Въпроси, чиито отговори лежат в бъдещето...
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *