Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 15 април 2022 г.

Защо увеличавам позицията си в AT&T и бих продал акциите на WBD

На 19 май 2021 г. в блога беше публикуван пост със заглавие "AT&T кешира Уорнър Медия, ритейлът разпродава". В него ставаше дума за намерението за отцепване (Spin-off) на бизнес единицата, свързана със стрийминг услуги и филмопроизводство. 

При излизането на тази новина много от индивидуалните инвеститори решиха да продадат акциите си на AT&T преди да стане ясно с колко ще бъде намален дивидента. Доскоро компанията се славеше като дивидентен аристократ (повишила дивидента си в 25 последователни години). Точно с относително простия си бизнес модел и щедър дивидент тя намираше място в повечето дефанзивни портфейли.

От архива: Дивидентните аристократи, 23 октомври 2019 г.

Стремежът към развитие на бизнеса отвъд наситения пазар на телекомуникациите обаче се оказа крах и така се стигна до срива на пазарната капитализация. Опитът да се пробие в стрийминг услугите и най-вече недалновидното придобиване на кабелни оператори в САЩ (при това на твърде висока цена) доведоха до това балансът на AT&T да бъде "загрозен", дългът да се раздуе, а дивидентът да бъде поставен под съмнение. 





Корпоративният инженеринг с отцепването на бизнесите, различни от основния, позволи на компанията да намали дивидента и да "започне на чисто", като се фокусира в органичния растеж на телекомуникационния пазар. 


При отцепването всички акционери на AT&T получават по право 0.24 акции на WBD (Warner Bros. Discovery Inc.). Към деня на писане на този текст цената на книжата на Т е $19.54, докато тази на WBD e $24.88. 

Защо заменям моите акции на WBD с тези на Т?
Как менажирам моя портфейл с американски акции може да се проследи от ноември 2019 г. (тук). Всеки месец предоставям прозрачна информация за осъществените сделки с дати и цени, както и обзор на представянето на селекцията от компании. 

Важно е да се уточни, че подзаглавието е изпълнено само в частта с акциите на AT&T. Поради някаква причина към момента на писането клиентите на Револют все още не са получили полагащите им се акции на WBD. От отдел поддръжка бяха лаконични на запитването ми кога книжата ще бъдат налични по сметките и съобщиха, че това се очаква всеки момент. 

По формулата *брой акции Т* х 0.24 х *цена WBD* пресметнах приблизителната стойност на очаквания актив в Warner Bros Discovery и на 12 април закупих акции на телекомуникационния оператор на цена от $19.76 за брой за подобна стойност. Когато книжата на WBD бъдат заредени, ще ги продам веднага. Факт е, че липсата им е неудбоство, защото спот цената, на която е направена калкулацията, може да е по-ниска в момента, в който ще мога да ги продам.

И все пак...

Опитът ми със spin-off-овете показва, че няма особен смисъл да се държат новите акции, освен ако човек не ги иска изрично. На 20 ноември 2020 г. в моя портфейл се появиха книжа на Viatris (VTRS), плод на отцепване на част от бизнеса на Pfizer. Тогава не бях сигурен какво да правя, затова задържах акциите, въпреки че можех да ги продам за между $17 и $18 за брой в моментите, в които се колебаех. В крайна сметка продадох VTRS на 11 август на цена от $15.04, когато вече беше обявен дивидент и аз бях получил такъв на 17 юни 2021 г. Към днешна дата цената на VTRS e $10.96, дивидентната доходност е 4.5%, но компанията оперира на загуба вече втора година. 

Опорстен бектест показва, че ако бях продал Viatris и купил Pfizer в деня на зареждането на новите акции (PFE $36.70), щях да съм постигнал капиталова доходност от 44.74% до днес ($53.12) като в това число не влизат натрупаните дивиденти и по двете позиции, както и загубената стойност от късната продажба. Заключението е, че съм избрал субоптималната стратегия. Добре съм направил, че съм продал, но е можело да го направя и доста по-рано. 


Как изглежда Т и как изглежда WBD
В момента АТ&T е свръхпродадена акция. 14-дневният RSI индекс е 22.44%, а 50-дневният - 35.81%. По правило този индикатор показва свръхпродаденост на една акция при около 30% и прекупеност при 70% (RSI в Investopedia). 

Дивидентната доходност на Т към момента е 5.67% ($1.11 след отцепването). Доста щедро съотношение за компания, която тъкмо е изчистила баланса си, коригирала е дивидента и оперира на печалба. P/E съотношението е 7.07, което е много под средното за пазара (S&P500 = 22.20) и малко под това на основния конкурент Verizon (VZ TTM P/E = 10.12). 

Средната ценова цел на анализаторите, агрегирана в Yahoo Finance, е $26.48. Постигането ѝ означава 35.52% потенциален капиталов ръст и понижение на дивидентната доходност до 4.19% (отново високо над средната за S&P 500 от 1.37%). С други думи T е добро дефанзивно дивидентно решение, стига човек да вярва в бизнеса. 


Инвестиции и реален бизнес
Моите инвестиционни решения са по-скоро дефанзивни, с относително нисък риск и бета коефициенти около и под 1. AT&T например има бета от 0.65 за последните 5 г., въпреки че акцията е доста по-волатилна от тази на колегите от VZ.

Освен това избирам американски акции, за които мога да твърдя, че разбирам какво правят без да имам претенцията, че следя на ежедневна база дали го правят добре от финансова гледна точка. Основният ми принцип на подбор се базира на оценка дали продуктът или услугата на компанията са заместими. 

Операционните системи на Microsoft и продуктите за бизнес обслужване са абсолютно безалтернативни. Казвам го като човек, който ги ползва на ежедневна база. NextEra Energy е електроразпределителното дружество с най-голяма капитализация в САЩ, с огромна клиентска база и иновативни начини да произвожда електричество. Без ток не може да се живее. Pfizer е winner takes all (победителят взима всичко) в битката на производителите на ваксини. Без VICI Properties САЩ и светът ще оцелеят, но Лас Вегас няма да е същият без някои от емблематичните си казина. 

Що се отнася до AT&T, хората продължават да се нуждат от свързаност и тази свързаност я осигуряват телекомуникационните компании. Преминаването към 5G не е завършено и този преход все още е голяма инвестиционна тема. Освен това винаги идва следващо поколение мрежи, а в това време много повече обекти, коли и домове стават свързани и се нуждаят от доставчик на интернет. Това е причината да вярвам в успеха на компанията, да държа нейни акции и да увеличавам позицията въпреки насрещните ветрове. 

Обратното за WBD. Нямам никакво желание да притежавам акции от медийни компании или стрийминг платформи. Смятам, че Netflix е лоша акция, a един от основните активи на WBD е конкурентната платформа HBO. Аз лично имам HBO Max и си плащам всеки месец абонамента, но това не означава, че виждам някакъв съществен потенциал на тези бизнеси особено след падането на локдауните. Освен това към момента компанията не разпределя дивидент, което я изключва от дивидентната ми стратегия. Не че не може да се направи изключение (както при XPEV
), но не виждам причина. Затова подготвям и вече съм осъществил половината от операцията. 




Заб.: Настоящият текст не представлява съвет за инвестиционно решение. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *