Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 30 юни 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Юни 2020)

Юни беше по-рутинен месец за инвестиционното портфолио от гледна точка на волатилността.

Ръстовете в САЩ бяха потиснати от липсата на трайно решение на ковид кризата и протестите и грабежте около убийството на Джордж Флойд в Минеаполис. Капиталовите пазари в Европа понаваксаха изоставането спрямо тези отвъд Океана, но БФБ, както обикновено, имаше малка (или никаква) корелация. P2P индустрията не срещна нови насрещни ветрове, но и старите проблеми още не се решени. 

В следващите редове ще разгледам различните пазари и инструменти, в които инвестирам през призмата на случващото се през юни.



източник: Profinanceblog.com


* * * БФБ * * *
Българската фондова борса продължава да затъва в блатото на отсъстващата ликвидност, политическата несигурност, липсаата на какъвто и да било външен интерес и липсата на връзка с реалната икономическа картина в България и по света.

Едно от значимите събития, свързани с компании от моя портфейл, е записването на правата на "Първа Инвестиционна Банка" от Българска Банка за Развитие, което е политически ход за подкрепа намерението страната да влезе във валутния механизъм ERM II, известен и като чакалнята на еврото. Въпреки емисионната цена на увеличението от 5 лв., борсовата цена продължава да се движи в рейнджа около 2,62 лв. с малки и кратковременни върхове. 

Мажоритарните собственици на "Монбат"  - Атанас и Пламен Бобокови, продължават да имат проблеми с правосъдието, въпреки че обвиненията срещу тях изглеждат съшити с бели конци. Повече по темата имаше в блога в началото на месеца ("Кризата "Монбат"", 3 юни, 2020).

За да не се разширява прекалено постът за портфейла, ще разгледам динамиката на БФБ в някй от идните дни. В моя портфейл българските акции носят -1% за месеца до -7.26% възвръщаемост от създаването му. 

Няма входящи парични потоци от инвестициите на БФБ през юни. 




* * * P2P * * *
16.35% e въвръщаемостта върху вложените средства за 11 месеца, като процентът, както винаги подчертавам, е леко завишен заради процеса на дивестиране, който продължава да тече. През юни преместих около 8% от средствата в Минтос в баланса на американските акции. 

Тенденциите на успокояване на P2P индустрията на фона на все още нестабилното функциониране на тържищата се запазват. Продължавам да имам големи "висящи плащания" (pending payments) и често кредитите достигат до гаранцията за обратно изкупуване, която се активира при просрочие от 60+ дни. 

Времената за оригинаторите са много трудни, каквито са и за краудлендинг платформите. 

В контекста на доходността, Минтос допринесе с 14.73% от цялостната контрибуция към портфолиото.





* * * Амеркански акции * * *
Средствата в този стълб бяха увеличени през юни чрез моя депозит и чрез прехвърлените средства от Минтос. Засега този подход не носи ползи, защото доходността на портфолиото (-1.54%) е солидно под резултатите на P2P инвестициите. AT&T и Exxon Mobil още са далеч от предкризисно възстановяване и тежат много на резлтатите, докато Microsoft, CISCO са на зелена територа, а Johnson & Johnson се движи в рейндж срещу моята средна цена на придобиване. През месеца купувах MSFT на средна цена от $182.33, а CSCO  - на $44.98. Получих рекордни дивиденти, които формираха 2.36% от цялостната контрибуция към портфейла за юни. 



* * * Заключителен коментар * * *
Юни месец не беше особено емоционален период на пазарите. Активите ми се оценяваха в рейндж, без особена волатилност.  

Разширяването на портфолиото стана на базата на 82,91% мой депозит и 17.09% пасивни доходи (доходност от инвестициите). Not great, not terrible е точната дефиниция на случилото се през месеца. Моята компонента представлява 11.75% от месечното ми трудово възнагражение. 

Пътят към FIRE продължава с дисциплина, последователност и целеустременост. Успех и на всички вие, които стигнахте дотук в това ревю. 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *