Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 11 юни 2020 г.

IPO и SPO пазар в България

Повод за насотоящата публикация са първичното публично предлагане на Телелинк Бизнес Сървисис (IPO) и вторичното набиране на капитал (SPO) от страна на Първа Инвестиционна Банка. Обект на интерес на българската инвестиционна общност е и борсовият дебют на Илевън Кепитъл. Припомням, че следващите редове изразяват личното ми мнение и не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.



Телелинк Бизнес Сървисис
Технологичната компания стъпва на българската борса с IPO, в което се предлагат съществуващи книжа на сегашните акционери. Фактът, че не се набира нов капитал не е задължително негативен, защото фазата на развитие на дружеството не го изисква. В такъв случай обаче остава въпросът защо собствениците излизат от инвестицията си. Няма да се спирам в детайл на причините, които Любомир Минчев (основният продаващ държател) и неговите партньори представят на обществеността. Освен че "кешират" собствеността си, те най-вероятно имат собствени инвестиционни планове, така че средствата, които те ще получат срещу акциите си, всъщност ще се озоват не в компанията, а в други проекти.

Горният факт е слабостта на това предлагане, но то има и някои силни страни. Например положителен е ангажиментът на Минчев да не продава свои акции под емисионна стойност до края на 2021 г. За останалите продавачи мораториумът е до края на 2020 г.

Последният отчет на Телелинк БС е "напудрен" (както се казва на отчет, показващ дадено дружество в твърде добра светлина). На 30 юни предстои общо събрание, на което евентуално да бъде гласувана програма за обратно изкупуване на до 3% от търгуваните акции (375,000 броя) в диапазона от 7.60 лв. до 11.00 лв. Това е вече същинска добра новина и собствениците следва да се приветстват. Евентуалната положителна разлика, която участниците в IPO-то ще получат при последваща продажба, са същинските пари, които "влизат на БФБ". 

Заявката за 4%-на дивидентна доходност догодина на базата на цената на предлагането също е позитивен сигнал. 

На фона на глада за листвания, предлагането на Телелинк БС се посрещна с интерес и от компанията обявиха, че до края на работния ден (11.06.2020) всички поръчки купува ще бъдат удовлетворени. Това е точно обратното действие на здравата пазарна логика. Много по-правилно от гледна точка на купилите до момента е предлагането да се ограничи, за да може търсенето в следващите дни и месеци да задвижи цената на акцията. При настоящото положение цялото търсене се удовлетворява сега, което ще остави емисията без търсене по-късно. Тук трябва да се има предвид, че предстои още един транш на предлагане през септември, така че очевидно акции ще има за всички желаещи на емисионна цена.



фиг. 1 Динамика на търсенето на акции на Телелинк БС



Първа Инвестиционна Банка
Вторичното предлагане на ПИБ се случва изцяло на политическата сцена. Нито един от настоящите акционери не упражни правата си при текущото увеличение на капитала при цена от 5.00 лв. за акция при пазарна цена от около 2.60 лв. Така се стигна до аукцион на 10.06.2020 г., на който всички 110 милиона права бяха откупени, 108 милиона от които попаднаха у един купувач. 

В последствие министърът на икономиката обяви, че държавата участва в увеличението, тоест е участвала в аукциона. Изтъкнатата причина е стремежът капиталовата дупка в банката да бъде запълнена, за да се покрият всички изисквания и препоръки за влизане във валутния механизъм ERM II, известен като чакалнята на еврото. 

Първоначалната реакция на пазара след откупуването на правата беше бурна и цената акциите скочи с 6-7%, след което се върна в текущото си равновесно положение. Коментарите в инвестиционните среди бяха негативни и в духа на неодобрението с държавни пари да се субсидират частни субекти. Разбира се, че в критичните гласове има доста резон, но те не отчитат друг факт, а той е че държавата най-накрая с еднократен акт подкрепя българския капиталов пазар.

Докато в САЩ Федералният резерв работи при режим "неограничени количествени облекчения", в България БНБ няма правомощията да осигури ликвидност на пазара на ценни книжа, а същото се отнася до голяма степен и за останлите институции. Затова и пазарът зад Океана гони нови върхове, защото Фед изкупува неограничен обем облигации, средтсвата от които се връщат веднага на борсата за закупуването на подценени акции. Подобен ефект у нас няма, затова и SOFIX крее дълбоко под предкризисните си нива. 

Известно е отношението на държавата към капиталовия пазар в България. Еднократният акт с ПИБ потенциално може да доведе до дисперсия на позитивния ефект от акцията на банката към другите кътчета на борсата, което от своя страна да задвижи колелото на ръста. Това обаче към днешна дата остава само благопожелание и наджежда за развитие по позитивен сценарий.




Илевън кепитъл
Последното интересно предлагане, което ще разгледам, е това на Илевън Кепитъл. Отново ще направя референция със САЩ, където също има голям глад за нови емисии и всяко IPO се презаписва в пъти. Там търсенето надвишава с много предлагането, защото кешът пари. Това от своя страна води да експлозия на цената след първоначалната фаза на предлагане. Имаме пресни примери от последните дни и месеци, в които свежо листнати дружества постигат умопомрачаващи капитализации. Разбира се, това е явление е донякъде балон, Понци ефект, но поне създава възможности за печалби както за трейдърите - спекуланти, така и за дългосрочните инвеститори, които ако са имали късмет, са седнали във вярната ракета. 

Не така стои картината на българския IPO пазар. При букбилдинг аукцион от 7-8 лв. през март, към момента купува/продава цената е в диапазона 6.10 лв. - 6.40 лв за акция. и търсенето и предлагането са нищожни, на практика няма вторична търговия към момента. 

Дори и бизнес моделът на Илевън Кепитъл да е чудесен, то той ще трябва да се отрази в отчетите преди да видим търсене за съществуващите акции. Дълбочина на пазара пък може да се осигури само, ако се привлече ритейла, което на този етап аз не виждам как ще стане, ако бордът не предложи нещо интересно, а именно дивидент или обратно изкупуване. 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *