Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 8 ноември 2022 г.

Все повече чужди акции могат да се търгуват на БФБ

На 4 ноември Българска Фондова Борса обяви предстоящото допускане на 200 нови инструмента за търговия на MTF BSE International. Повечето от тях са обикновени и конвертируеми акции, но има и няколко структурирани инструмента (ETF-и) като Vanguard S&P 500 UCITS ETF, iShares EUR Govt Bond 5-7 EUR ETF и други, както и депозитарни разписки на Vale SA и Petroleo Brasileiro SA.

Всички те са листнати на борси под юрисдикцията на Европейския Съюз, най-често във Франкфурт или Париж. 

В списъкa има доста популярни корпоративни имена от цял свят, които привличат интереса на глобалната инвеститорска общност. Различните индустрии също са представени сравнително балансирано. В новата вълна качени инструменти фигурират например Bank of Montreal, Bank of America, China Construction Bank и дори Nordea Bank (Финландия). Присъстват и популярни имена от тек сектора, които не са били качени за търговия до този момент като Shopify, Zoom и дори производителя на компютърни игри Electronic Arts. 

Достъпни за клиентите на българските инвестиционни посредници, които искат да търгуват през БФБ, вече са и доста индустриални гиганти, включително и оръжейния производител Lockheed Martin. 

Това е четвърта въна на листване на инструменти на БФБ, които се търгуват на европейски борси. Всички те са описани в четири ексел таблици, публикувани при съответната вълна. Ето и линковете за сваляне на тези таблици с боря на инструментите в скоби:


Първа вълна, 24 юни 2021 (90)*
Втора вълна, 9 декември 2021 (100)
Трета вълна, 16 февруари 2022 (8)
Четвърта вълна /предстои/, 14 ноември 2022 (200)


* Първата таблица е качена от служителите на БФБ със скрити табове, съответно малко по-трудно се достига до списъка с листнатите инструменти. Можете да върнете табовете в ексел от File -> Options -> Advanced -> Show sheet tabs. 





С четирите вълни на листване, достъпните за търговия инструменти в сегмента BSE International ще станат 398. Това, редом с възможностите за инвестиране в български ценни книжа, позволява създаването на балансирани и диверсифицирани портфейли в рамките на съответните класове активи. Разнообразието идва от индустриите и страните, в които съответните компании или колективните инвестиционни схеми (фондове) са регистрирани. 

Така например индвидуален български инвеститор ще може да изгради и управлява портфейл с една клиентска сметка в един посредник със следната структура: 

  • 1. MSF - Microsoft акции, листинг Германия, котировки и дивиденти в евро, сектор Софтуер и ИТ услуги, профил: дивидентна компания

  • 2. XONA - Exxon Mobil акции, листинг Германия, котировки и дивиденти в евро, сектор Петрол и газ, профил: дивидентна компания

  • 3. AHLA - Alibaba депозитарни разписки, листинг Германия, котировки в евро, сектор Софтуер и ИТ услуги, профил: растяща компания, оперираща глобално със седалище в Китай

  • 4. SND - Schneider Electric акции, листинг Франция, котировки и дивиденти в евро, сектор Машини и компоненти, профил: дивидентна компания

  • 5. EUN9 -  iShares EUR Govt Bond 5-7yr UCITS ETF дялове, котировки в евро, профил: борсово търгуван фонд следящ доходността на 5 до 7-годишни държавни облигации от Германия, Франция, Испания, Италия и Нидерландия с инвестиционен рейтинг

  • 6. ECDC -  Expat Croatia CROBEX UCITS ETF дялове, котировки в лева, профил: борсово търгуван фонд следящ движението на основния индекс на Хърватската фондова борса
     
  • 7. MONB - Монбат акции, листинг в България, котировки и дивиденти в лева, сектор Производство на батерии, профил: дивидентна компания

  • 8. ATERA - Адванс Терафонд АДСИЦ акции, листинг в България, котировки и дивиденти в лева, сектор Търговия и отдаване под аренда на земеделска земя, профил: АДСИЦ. 

В този примерен портфейл, който не представлява препоръка** нито за покупко-продажба на конкретни инструменти, нито за специфично структуриране, са събрани относително разнородни предложения, достъпни на БФБ. В него фигурират български дружества, американски компании, борсово-търгувани фондове включително с експозиция към ДЦК, високорисков залог в компания от развиващ се пазар като Китай и представител на европейската индустрия. 

Това не е диверсифицирано цялостно портфолио, защото класовете активи са сходни и като цяло високорисокови. Въпреки това в него има експозиции към недвижими имоти и към облигации, както и към широк спектър от акции. 

От гледна точка на самата борса и компанията оператор (BSE), нововъведенията със сигурност са от полза за повишаването на оборотите и на интереса от страна на индивидуалните инвеститори. Срещу минуса с неблагоприятното данъчно третиране на дивидентите от чужди компании стои възможността диверсифициран портфейл с акции и дялове на фондове да се управлява от едно място, а капиталът да се мести без забавяне и без транзакционни разходи между чужди и български дружества и фондове.

Процесът е от полза и за българските инвестиционни посредници, които ще могат да предложат малко по-конкурентни условия спрямо преди в битката си срещу глобални играчи и платформи като Интерактив Боркърс и Револют, които проникнаха дълбоко на местния пазар. 




** Настоящата публикация има информационен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. Притежавам ценни книжа от част от цитираните компании (MSF, XONA, MONB и BSE), съответно изложението ми може да е повлияно от този факт. 

Share:

3 коментара:

  1. Бихте ли анализирали в конкретика - какво е данъчното третиране на дивидентите и какви са таксите за покупка/продажба?

    ОтговорИзтриване
  2. п.п. и такси за съхранение

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте.

    В обратен ред въпросите:
    чл. 25 от действащата Тарифа за таксите на БФБ АД гласи следното:

    "За всяка изпълнена поръчка за акции и борсово търгувани фондове на пазар BSE
    International се дължи такса в размер на 0.05 (нула цяло нула пет) на сто от общата изпълнена
    стойност през всеки търговски ден, но не по-малко от 2 (две) евро."

    Това е таксата на самия оператор, но посредниците сами определят посредническите си такси, така че това е въпрос на проверка и сравнение при различните брокери. В моя случай (аз ползвам услугите на Елана) комисионата е 0.7% от сделката за оборот до 100 хил. лв. или 0.6% за оборот под 100 хил. лв., или минимум 8 евро. Така например за сделка за 1000 евро комисионата е 8 евро.

    Относно съхранението:
    Годишна такса при съхранение на ценни книжа – 0,1% върху стойността;
    Годишна такса при съхранение на парични средства – 0,5% върху стойността.
    (отново по ценоразписа на Елана).

    Относно данъчното третиране препоръчвам да се запознаете с брошурата, публикувана от БФБ във връзка със становището на НАП по същия въпрос - https://download.bse-sofia.bg/BSE-Rules/MTF-International/BSE_International_NAP_2022.pdf

    Засега налице е двойно облагане - веднъж при източника и веднъж окончателен данък, но тъй като това е често поставян въпрос от участнците на БФБ, предполагам, че рано или късно проблемът ще бъде преодолян.

    Поздрави и успех!
    Р.

    ОтговорИзтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *