Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 21 ноември 2022 г.

Портфейлите на Уорън Бъфет, Бил Акман и Кати Ууд

Уебпространството е осеяно с информация за инвестиционни стратегии, графики и резултати на по-малки и по-големи инвеститори. В зависимост колко бързо иска да забогатее, човек избира и колко риск да поеме.

Сравнението на портфейлите на едни от най-известните мениджъри не е повод да се даде категоричен отговор коя стратегия е правилна и коя не. Струва си обаче структурата на техните инвестиции да бъде анализирана. 

Кати Ууд например притежава управлява високорисков и силно волатилен портфейл, чиято оценка зависи в много голяма степен от множество фактори, в това число икономическа среда, лихви, пазарен сантимент и т.н. 



фиг. 1. Сумарен портфейл на борсово-търгуваните фондове на Кати Ууд

На графиката по-горе се вижда ясно концепцията на радващата се на противоречив имидж фонд мениджърка. Най-голямата позиция на Кати Ууд е в производителя на електромобили Tesla. 10.68% от нейното портфолио са инвестирани в тази компания. 

Втората по големина позиция е на Zoom. Това е компания за комуникационни технологии и беше особено популярна в пиковите дни на ковид пандемията, когато работата в офис беше възпрепятствана почти навсякъде по света. Водещият продукт на Zoom обаче имам много конкуренция, включително и от продукта на Microsoft - Teams. 

Ковид залог е и експозицията към Roku - компания за стрийминг и мултимедия. 

4.01% от портфейла на Ууд е в Coinbase - платформа за търговия на криптовалути. 

От графиката е видно, че Кати Ууд предпочита силно диверсифициран портфейл във високо рискови компании с добър моментум. Голяма част от залозите ѝ са в сравнително млади компании в начален стадий на развитие. Нейните фондове постигнаха забележителни резултати по време на силния бичи импулс от средата на 2020 г. до края на 2021 г. 

* * *

Обратно нафондовете на Ууд, активите на Бил Акман са концентрирани в много по-малко компании.




фиг. 2. Структура на холдинга на Бил Акман


Акман управлява едва 7 позиции, което е доста скромна диверсификация. Едва 15% от портфейла е в нещо различно от потребителски дискреционни компании (такива, чиито продукти не са от първа необходимост). 

Dominos Pizza, друга компания, която избухна покрай Ковид, но не зависи от локдауните, е предпоследната най-малка позиция, а делът ѝ е... над 10%. Хотелската верига Hilton и ресотрантите Chipotle също заемат голям дял от портфейла, а водещата позиция е за компанията Lowe's, която на шега можем да наречем "просто една железерия с магазини из цяла Америка". 

Степента на диверсификация, която Бил Акман демонстрира с алокацията на активите си, показва, че има много начини да бъдеш успешен инвеститор и един от тях е да не разпиляваш вниманието си върху твърде много компании. Акман просто знае какво прави...

* * *

Относно диверсификацията Уорън Бъфет също е на мнение, че един инвеститор може да вложи парите си дори само в една компания, стига да я познава, да я разбира и да е убеден, че точно тя ще му донесе възвръщаемост. 

Портфолиото на Бъфет обаче спазва известни писани и неписани правила на риск мениджмънта. 




фиг. 3. Портфейлът на Уорън Бъфет


Всъщност последният представен портфейл се разпростира върху най-много компании. Може би това е защото и Бъфет управлява най-много пари в абсолютна стойност. От друга страна и Бъфет подобно на Акман има огромни експозиции към седем компании, а останалите 40 се побират в едва 18.36% от портфейла. Технологичен гигант, банка, производители на потребителски стоки, петролни компании - Оракулът от Омаха има експозиция към почти всички сектори на глобалната икономика. 

По структурата на портфейла му можем да заключим, че Бъфет предпочита концентрацията пред диверсификацията, а поради големият размер на управляваните средства той все пак прибягва до инструментите и постулатите на портфейлния риск мениджмънт. 

* * *
Демонстрираните структури на инвестициите на трима популярни мениджъри показват, че има повече от един начин да се постигне успех. А и времевият хоризонт е важен. Портфейлът на Кати Ууд е най-волатилен, но може да донесе и най-голяма възвръщаемост за най-кратко време. Този на Бъфет е с точно противоположната философия. В него влизат компании в зряла фаза от свеото развитие, които носят предвидимост, но и по-малък потенциал за алфа срещу широкия пазар. 





Горните редове имат информативен характер и не са препоръка за взимането на инвестиционни решения. 


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *