Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 27 ноември 2019 г.

Инвестиционен портфейл (Ноември 2019)




В името на пълната прозрачност и в името на това да се онагледи как може реалистично и евтино да се управлява спестовен инвестиционен портфейл в България, от този пост нататък ще обединя отчитането на инвестицията в P2P платформата Mintos с другите ми инвестиции.

В тази статия можете да се запознаете с представянето на "Минтос портфейла" в неговия четвърти месец, както и с новините около платформата. Тъй като това вложение е с най-висока очаквана възвръщаемост при относително нискo отклонение (Expected Return) - около ХХ% на месец, там ще постъпва и по-голямата част от спестените през месеца средства.

В края на този месец (ноември 2019) алокирах грубо 2 части от спестеното в Mintos и 1 част в разширяването на "Револют портфолиото" от акции на американския пазар. В блога можете да намерите списък с всички налични за търговия акции в Revolut, както и текущото им пазарно представяне (линковете се отварят в нов прозорец).

Освен спестеното от мен, Mintos добави още цели 8% към вноската този месец, което се дължеше на еднократен ефект, обяснен в този отчет. Иначе, ако запазя същата норма на спестяване, очакваният принос от P2P платформата към спестеното за съответния месец ще възлиза на около 4%. Много важна част от всяка спестовно-инвестиционна стратегия е финансовият пул "да работи" видимо и осезаемо - прословутата магия на сложната лихва.

И така, другите два инвестиционни стълба са портфейл с акции на БФБ и портфейл с акции в Револют. Ще обясня накратко и как са се формирал, плод на каква стратегия са.


* * * Портфейл на БФБ * * *

Към момента на писането на тази публикация имам шест позиции в следните пропорции:



Ticker codeCompany namePortfolio share
GR6 / GR6Градус35.49%
0EA / 0EAЕлана Агрокредит20.26%
SFARM / 3JRСофарма15.04%
BREF / 5BUФНИБ11.13%
MONBAT / 5MBМонбат10.15%
CHIM/6C4Химимпорт7.90%
Cashпари в брой0.03%

Оценката на тази инвестиция е много трудна, защото всички тези компании в момента се търгуват при по-ниски цени от средните, при които техните акции са придобивани. Динамиката на пазара прави така, че ако бях купувал акциите в първия работен ден на 2019 г., портфолиото отново щеше да бъде с отрицателна доходност.

В момента този портфейл не се разширява с нови средства, не се ребалансира, а най-актуалната промяна беше закупуванете на дялове от Химимпорт с натрупаните пари от дивиденти от всички останали компании. Динамиката на българската борса към момента е такава, че не виждам причина и полза от каквито и да било действия към момента.

До този избор на компании се стигна след период на по-активна търговия през 2016 г. и 2017 г., когато донякъде спекулативно през портфейла минаха компании като "Зърнени храни", "Еврохолд", "Доверие Обединен Холдинг", "Стара Планина Холд", "ПИБ", "ЦКБ" и други. Най-рисковите позиции, в които съм влизал от 2008 г. насам (откакто управлявам сам инвестиционния си портфейл на БФБ), са "Енергони" при спекулата около фракцията на стотинката и "Булгартабак холдинг". От първата реализирах известна доходност, която се нетира от загубата по втората.


*** Портфейл от американски акции ***

Тук все още не мога да говоря нито за стратегия, нито за опит, защото това портфолио е само на два месеца. Може би единственият стратегически детайл е, че не вярвам и не харесвам свръхдиверсификацията и като цяло едва ли и за вбъдеще ще има неразумно много позиции. Под неразумно много имам предвид толкова, че да не мога да ги следя, анализирам и разбирам сам.

---
Между другото личното ми правило за избягване на свръхдиверсификацията важи и при избора на посредници и инструменти. Неслучайно има една единствена P2P платформа, в която имам вложения. Не казвам, че няма по-доходоносни решения, нито че рискът при Минтос е значително по-малък, но все пак пазарът ги сочи като най-надеждния избор към днешна дата.

Същото се отнася и за инвестициите чрез българския ми посредник. От 13 години работя с "Елана Трейдинг", но за последно съм се възползвал от алтернативен спестовен продукт през 2006 и 2007 г., когато прохождах в света на инвестициите и имах дялове в техен взаимен фонд. Разглеждал съм платформата за търговия на международните пазари, но до този момент сметките ми показваха, че транзакционните разходи биха били твърде големи, за да има финансов ефект от индивидуалното ми участие. Може би съм грешал, поглеждайки от сегашния момент, но може и да не съм, имайки предвид и доскоро много по-активния ми търговски стил.

---

И така, към момента портфейлът с американски акции съдържа две позиции - AT&T и Exxon Mobil.

AT&T е компания - дивидентен аристократ, с коефициент цена/печалба от 16.7 - един от най-разумните на американския пазар в момента. Спадът на цената на акцията от началото на годината извежда дивидентната доходност на ниво от 5.45%. Плащанията са през февруари, май, август и ноември. Като представител на сектора на телекомуникациите със солиден пазарен дял очаквам капитализацията да не спадне драстично при евентуален агресивен мечи пазар.

Exxon Mobil го избрах като алтернатива на директен залог за поскъпване на петрола. Печалбата на подобна компания е в пряка корелация с цената на добаваните сортове като се имат предвид и относително фиксираните производствени разходи. Базираната в Ървинг, Тексас корпорация се търгува в Ню Йорк при коефициент P/E 20 (по-висок от Chevron - P/E 16.90), но дивидентната доходност към текущата цена е 5.06%, докато на Шеврон въпреки ценовата премия е 4.04%. Дивидентите на Ексон се изплащат през март, юни, септември и декември, което озачава, че до дни по сметката трябва да постъпи и първия превод.

Една от идеите ми е да изградя такъв микс от компании в портфейла, че да получвам дивиденти всеки месец. В най-минималистичния случай ще ми трябват още две позиции с плащания в "празните" месеци. С оглед на размера на портфолиото тези дивиденти няма да имат значимост, особено в първичния етап на натрупване, но осигуряването на още един ежемесечен паричен поток освен P2P инвестициите е от ключово стратегическо значение.

Ето и как са разпределни към момента средствата от общия финансов пул:


---
Тази публикация не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Тя е с информативен характер и има за цел да онагледи едно евтино за подръжка портфолио от български и чужди акции и P2P инвестиции. В по-дългосречен план целта ми е да покажа нагледно, че в България може да се спестява и инвестира и че (дори) у нас финансовата грамотност има практическо приложение. В духа на блога управлението на този портфейл може да се разглежда и като експеримент дали постигането на финансова независимост чрез труд, спестяване и инвестиране изобщо е възможно, ако се изключат форсмажорни обстоятелства като печалби от лотарията или големи наследства.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *