Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 28 януари 2022 г.

Силният отчет на Неохим и някои други обстоятелства

Неохим Димитровград АД, дружество листнато на БФБ, оповести на 27 декември тримесечен отчет за четвъртото тримесечие на 2021 г. Силните резултати доведоха до рядко виждан ръст от 45% за ден в цената на акциите на торовия завод. 

В публикувания отчет (фиг.1) положителният резултат от 19.90 лв на акция (ръст от 240% за година) доведе до съотношене цена/печалба (P/E) от 1.76 при пазарна цена от 35 лв. Пазарната капитализация на завода при тази котировка е 92,902,503 лв. За сравнение към четвъртото тримесечие са отчетени парични средства и парични еквиваленти в размер на 71,155,000 лв. Това означава, че пазарната капитализация почти се равнява на свободнния кеш по сметките на Неохим. 

Основна суровина за производството на продукцята на торовия завод е природния газ. Разходите за суровини в публикувания отчет нарастват със 75% (от 132.2 млн. лв. до 232.3 млн. лв.). Удвоени са и разходите за въглеродни емисии, но те са по-малко перо (22.4 млн. лв за 2021 г.) във формирането стойността на продукцията. 

За сравнение приходите от продажби растат от 219,3 млн. лв през 2020 г. до 350.4 млн. за съпоставимия период до края на 2021 г. (+59.83%). Темпът на нарастване на продажбите е по-малък от оскъпяването на продукцията, но мениджмънтът на дружеството е успял да потисне някои разходи (външни услуги, персонал), както и да ликвидира запаси от готова продукция с добра печалба в силната за земеделците 2021 г., която беше много силна и за глобалната икономика като цяло. 




фиг. 1. Индивидуален отчет за всеобхватния доход за годината, завършваща на 31 декември 2021 г. 



Един добър отчет, разбира се, не е всичко, което влияе върху цените на акциите на едно дружество. Неохим представи рекордна печалба, но в поседните години компанията не се радваше на особено инвеститорско внимание. Две от причините са непредвидимостта на бизнеса (конкурентна среда, валутни рискове, състояние на земеделския сектор и т.н.) и непредвидимостта на възвращаемостта на инвестициите. Дивидентът за 2020 г. възлезе на едва 7% от печалбата и разочарова пазара. През април 2021 г. цената на акция бе около 40 лв., но един процент дивидентна доходност тласна котировките надолу до 21.20 лв. на акция в седмицата преди последната Коледа. 

В началото на лятото избухна и пожар, който за късмет засегна само столовата на Неохим ("Евакуираха служители на "Неохим" заради огромния пожар, няма опасност за димитровградчани", България Он Еър, 15 юни 2021 г.).

* * *

Що се отнася до мениджмънта, той има и силни, и слаби страни. Формално компанията не се управлява от мажоритарен собственик, което в един идеален свят би означавало максимизиране на ползите за всички инвеститори, дори и дребните от ритейл пазара. 

В края на 2021 г. Неохим вписа в устава си преминаване от едностепенна в двустепенна форма на управление, т.е. дружеството ще се управлява от Управителен съвет, действащ под контрола на Надзорния съвет. 

Структурата на акционерния капитал е раздоребена на три големи дяла (Еко Тех АД с 24.28%, Евро Ферт АД с 24.03% и Феборан ЕООД с 20.30%), а останалите инвеститори притежават дялове под 10% от капитала на Неохим. Сред универсалните пенсионни фондове с големи дялове са УПФ Съгласие (3.33%), ЗУПФ Алинац (2.46%) и УПФ Сила с 2.19%. 

Първите две юридически лица са собственост на българи, докато Феборан ЕООД е собственост на австрийския химически концерн Бореалис. Бореалис влиза в Неохим през декември 2013 г. чрез регистрираното в България дружество, което по онова време е джойнт венчър с бахрейнската Фърст Енерджи Банк (FEB). От 2017 г. Бореалис е едноличен собственик на Феборан и съответно правната форма преминава от АД в ЕООД. 





фиг. 2. Прессъобщение в официалния сайт на Бореалис, 23.12.2021 г.  




фиг. 3. Исторически данни за търговията с книжата на Неохим в седмицата преди Коледа 2013 г. Източник: infostock.bg. 


Любопитен факт е, че сделката на дъщерната компания на Бореалис е представена като факт на 21 декември, което е събота. Съответно за цената на придобиването на пакета може да има само догадки. Стойността на една акция на 20 декември 2013 г. е била 39.40 лв., като ръстът в този ден е постигнат при пренебрежим обем (фиг. 3). 

Феборан притежава 538,902 акции на Неохим. 35,203,895 лева е внесеният капитал на ЕООД-то по данни от Търговския регистър. От един от последните отчети става ясно, че дружеството системно е на загуба от обезценки на направената инвестиция в димитровградския торов завод. 

Към края на 2019 г. оценката на актива в баланса на Феборан е за 9,215,224 лв. (фиг. 4.). За сравнение в края на 2017 г. тя е била 39,694,000 лв. при цена затваря на 31 декември 2017 г. от 55.00 лв. на акция. 

От същия отчет за 2019 г. става ясно, че Феборан разполага с около 4 млн. кеш, който представлява остатъчен първоначален капитал след осъществяването на сделката и няколко дивидента минус средствата, необходими за административното обслужване на юридическото лице, които са около 100,000 лв. на година. От инициирането на инвестицията досега Общото Събрание на Неохим е гласувало четири дивидента (за 2015 г. - 0.80 лв, за 2016 г. - 1.30 лв., за 2017 - 0.20 лв. и за 2020 - 0.40 лв.). Сумарно нетно това са 2.7 лв на акция, или 2.565 бруто след облагане с данък. Това са 1,382,284 лв. постъпления от дивиденти в баланса на Феборан ЕООД. 

Приблизителната калкулация води до предположение, че пакетът на Бореалис е придобит за около 32 млн. лева., което прави цената на акцията 59.38 лв. Важно е да се уточни, че това предположение се прави на базата на лимитирана информация за непубличното дружество, собственик на 20.3% от капитала на Неохим.




фиг. 4. Годишен консолидиран финансов отчет на Феборан ЕООД за годината приключваща на 31 декември 2019 г. Източник: Търговски регистър. 


* * *

Инвестицията на австрийския химически концерн Бореалис не е цялата историята около торовия завод в Димитровград. 

Неохим напуска индекса на "сините чипове" SOFIX през март 2018 г. в следствие спада на пазарната капитализация и ликвидността на ценните книжа. По този начин компанията изчезва от полезрението на няколкото фонда, които следват индекса. Това е валидно и за борсовотъргувания фонд на Експат, който теоретично дава експозиция към индивидуални чужди инвеститори. 

Натиск върху капитализацията оказва и конкурентната среда. Вносът и местните конкуренти потискат цените за крайни клиенти, докато високата стойност на основната суровина изяжда допълнително маржа. От друга страна силните години за земеделския сектор и в частност зърнопроизводството водят до засилени продажби. През 2021 г. зърнопроизводителите успяха да постигнат много високи цени за своята продукция, като по този начин прехвърлиха поскъпването на крайните клиенти. Евентуално нормализиране (спад) на цените на природния газ би донесъл още по-голяма печалба на компанията в следващите тримесечия. 

Ключов въпрос за цената на акцията е дивидентът, който мениджмънтът възнамерява да предложи на Общото събрание през 2022 г. Дори да се запази ниският Payout коефициент (7%), това би означавало изплащане на нетен дивидент от около 1.40 лв. на акция. При цена от 35 лв. на акция подобно плащане ще донесе 4% дивидентна доходност. Неразпределената печалба към края на 2021 г. обаче е 145,376,000 лв. и последващото ѝ значително увеличение ще трябва да се оправдае пред акционерите, особено като се има предвид, че към момента не са обявени някакви съществени капиталови разходи и технологични подобрения, които да донесат стойност на инвеститорите в по-дългосрочен план. 

* * *
 
Заб: Настоящата публикация не е препоръка за взимането на инвестиционни решения. Авторът притежава акции на Неохим към момента на написването ѝ. Използваните данни са публично достъпни, а източниците са посочени. Преди покупко-продажбата на ценни книжа напревате щателно собствено проучване и се посъветвайте с лицензиран инвестиционен консултант. 





Share:

4 коментара:

  1. "ликвидира запаси от готова продукция с добра печалба"
    Всъщност е обратното - незавършеното производство и готовата продукция в края на 2021 са повече от края на 2020. Имаме ръст на това перо и затова е с положителен знак при приходите - за да уравновеси разходите направени за него. В екселския отчет поради същата причина ще ги видиш с минус при разходите - за да се извадят разходите за готовата продукция и незавършено производство срещу които не стои приход.

    ОтговорИзтриване
  2. Важна бележка. Съгласен съм, че inventory-то нараства значително, но това не изключва факта, че готова продукция, произведена при по-ниска себестойност, е реализирана на новите цени през 2021 г. Оценката на незавършената продукция за '21-а се раздува и от новите себестойности.

    ОтговорИзтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *