Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 20 декември 2022 г.

Какво ще предложи на инвеститорите 2023?

Краят на календарната година винаги е по-различен от останалите нейни части. В същото време периодът е характерен с повтаряеми дейности и събития, едни от които са ретроспекцията на близкото минало и формирането на очаквания за близкото бъдещете. 

В следващите редове и в синтезиран вид ще стане ясно какво очакват от 2023 г. големите институционални инвеститори, повечето от които вече публикуваха своя аутлук за догодина. 






BNP Paribas Wealth Management
Според анализаторите на най-голямата европейска банкова група повечето повишения на лихви са вече зад гърба ни. Техните очаквания са, че в първото тримесечие на 2023 г. Федералният резерв на САЩ ще приключи с повишенията и инвеститорите следва да "заключат" високите доходности по фиксираните инструменти. Европа може би вече е в рецесия, а шансовете на САЩ да влезе в такава през Q2 е 65%. 

Що се отнася до печалбите догодина, те са на мнение, че консенсусът е щедър към американските компании и обективен към европейските такива. На изображението по-долу са дадени очакванията за процентен ръст в печалбите за 2023 на по-популярните индекси.





фиг. 1. Очаквания за ръст в печалбите в процентно изражение спрямо предходната година. 


Анализаторите на БНП Париба Уелт Мениджмънт предупреждават да се внимава с компаниите с голяма капитализация от САЩ, които са изложени на риска да не покрият очакваният на пазара за собственото им представяне. Освен това лихвите може и да достигнат скоро своя връх, но програмите за количествени облекчения също ги няма, което носи допълнителен стрес върху системата. Съветът на експертите е годината да бъде започната с балансиран микс от активи, фокусирани върху качество и приходи, вместо риск и очаквания за растеж. 

Що се отнася до инвестиционните теми на 2023-а, от БНП набелязват пет такива. Първата е отиграването на високите лихви и наратива за скъпия долар. Това може да стане с подбор на качествени кредитиращи не-американски компании. Втората тема е преходът от TINA (there is no alternative) към TARA (there are reasonable alternatives). Това е известно противоречие с прогнозата по-горе, според която има изразени фаворити на пазара в лицето на качествените, но лимитирани откъм път нагоре активи. Третата тема е прегръщането на волатилността чрез добавяне в портфейла на облигации - корпоративни или държавни, хедж фондове, структурирани продукти и т.н. Четвъртата и петата теми са съответно "инвестиране в новата ера" и  "ускоряване на енергийната ефективност". 

На фиг.2. по-долу е описано текущото краткосрочно отношение на институцията към различните класове активи. 

Източник: BNP - 2023 Outlook & Themes: From Bitter to Sweet






фиг. 2. Очаквания и алокации на BNP Paribas Wealth Management свързани с различните класове активи в първия месец на 2023 г. 




Morgan Stanley
По отношение на акциите експертите от MS виждат възможност за надграждане върху Q4 2022 през следващата година, но и отстъпление на мегакап компаниите. Обърнатата крива на доходностите индикира потенциално икономическо забавяне, което също се отбелязва. 

Прогнозата на институцията е структурирана в документ, в който множество специалисти споделят своето мнение относно различните активи и какво правят, за да се възползват от информацията. Оценките са умерено оптимистични. Така например един от анализаторите в отдел, занимаващ се с дългосрочни инвестиции с фокус върху фундамента (Counterpoint Global), озаглавява своето участие в документа "И това ще отмине". Тезата му е, че в дългосрочен план акциите в компании ще се представят най-добре заради производителния и креативния потенциал не само на ангажирания капитал, но и на талантливите служители, които са привлечени. Може би най-интересният извод е, че фиксираните в краткосрочни резултати инвеститори, които се взират в прогнозите за печалбите, губят възможността да видят голямата картина. 

Какво правят в точно този отдел във връзка със собствените им прогнози може да се види на фиг.3., но обобщено - те търсят нови възможности в сектори като интелектуална собственост, автоматизация и повишение на производителността и избягват капиталоемки сектори като полезни изкопаеми и суровинно-ориентирани индустрии. 




фиг. 3. Какво правят или какво ще правят в Morgan Stanley по отношение на дългосрочните си инвестиции (фрагмент от документа с прогнозите за 2023 г.)

Целият документ в PDF формат можете да намерите в Morgan Stanley 2023 Investment Outlook Institutional Investors.


BlackRock
Един от най-големите глобални инвеститори в лицето на БлекРок е набелязал три теми за 2023 г. Първата е "Оценяване на щетите" (Pricing the damage), втората е "Преосмисляне на облигациите" и третата е "Живот с инфлация".  Според анализаторите на институцията последните четири декади на умереност и контрол над растежа и инфалцията са вече минало. Те смятат, че бъдещето принадлежи на режим на по-голяма икономическа и пазарна волатилност и това скоро няма да се промени. Инфлацията ще се охлади, но ще остане високо над целевите равнища от 2%. Ключова черта на новия режим са и производствените ограничения, т.е. ефектите от нарушените вериги на доставки напоследък. 

Ключов фактор за производствените ограничения е и застаряващото население в развитите страни, което води до липса на работна ръка. Друг такъв е геополитическото напрежение, което влияе и на търговската глобализация. Накрая, но не последно място, преходът към въглеродна неутралност води до разминаване между предлагането и търсенето на енергийни ресурси. 




фиг. 4. Тактически план на BlackRock по отношение на три класа активи (акции, креди и ДЦК) в различни пазарни условия - с негативен сентимент със и без отчетени щети и с позитивен сентимент, отново с отчетени и неотчетени щети. 

На фиг. 4. по-горе се вижда планът на институционалния инвеститор относно тежестите в портфейлите. Така например ако сентиментът се задържи негативен, но анализторите преценят, че пазарът не е отчел всички рискове и проблеми, то експозицията към акции и към дългосрочни ДЦК ще бъде намалена с една степен за сметка на кредита. 

В момента, в който пазарите влязат в опитимистична фаза и проблемите изглежда са вече калкулирани, BlackRock планира да влезе по-съществено в акции с цели две стъпки. 

Цялата прогноза можете да намерите на BlackRock Investment Institute 2023 Global Outlook


Goldman Sachs
Ключовият макроикономически въпрос е дали инфлацията може да бъде подтисната без рецесия. Според анализаторите на Голдман, това е възможно с по-нисък ръст, който евентуално да охлади прегрелия пазар на труда и да обуздае ръста на заплатите. Изглежда в инвестиционната банка вярват в мекото кацане на глобалната икономика. 

Ето и как това ще стане:




фиг.5. Домино ефектът на ниския ръст върху инфлацията според оценката на анализаторите на Голдман Сакс. 


Може би от инвеститорска гледна точка прогнозата на Голдман не е толкова вълнуваща, защото не насочва към конкретни действия или класове активи. В нея обаче може да се намери една добре развита опитмистична макроикикономическа теза, според която потребителите ще вземат въздух с овладяване на инфлацията и с намирането на баланса между налична готова продукция и покупателна способност. Като пример са дадени новите автомобили, чиято липса на пазара вече не е толкова осезаема, колкото беше през 2020 и 2021 г. при спирането на работа от страна на производителите на чипове и други компоненти. Отбелязва се, че и ръстът на наемите вече гравитира около нулата, което е изпреварващ индикатор за охлаждането на икономиката и озаптяването на инфлацията. 

Цялата прогноза на инвестиционна банка можете да намерите на 2023 US Economic Outlook: Approaching a Soft Landing




JP Morgan
Анализаторите на JP Morgan очакават забавена икономика и по-добра среда на капиталовите пазари през 2023 г. Експертите са на мнение, че пикът на инфлацията е отминал. Данните, които се събират, показват, че различните сектори (енергия, храна, подслон и т.н.) отслабват ефекта си върху инфлацията (фиг.6.). 




фиг. 6. Принос на различните стокови групи върху общата инфлация в САЩ според JPM.


Умерено оптимистичната прогноза обаче не е в унисон с обичайните изявления на главния изпълнителен директор Джейми Даймън, според когото бурята още не е отминала. Въпреки неяснотите на хоризонта, значителните дисбаланси в оценките на различните пазари носи повече потенциал за растеж на инвеститорите, отколкото рискове, се казва в едно от ключовите заключение в прогнозата за догодина. 

JP Morgan предупреждава, че се очакват проблеми с ликвидността, които да водят и до по-голяма волатилност. Според анализаторите индексът S&P 500 ще гравитира около нивата от тази година, освен ако щатите не влязат в дълбока рецесия. Тогава техните очаквания са за още 15-20% корекция надолу. От друга страна една по-упорита инфлация всъщност ще подкрепи продажбите. Това ще означава, че бизнесите продължават да продават повече на по-платежоспособни клиенти. Съветът на анализаторите е в инвестиционните портфейли да се подбират компании с ценова сила (pricing power), консистентни парични потоци и такива, които се търгуват на оправдани оценки. Отбелязва се още, че китайските акции са силно подтиснати от регулаторните рискове в САЩ и това създава известен потенциал за печалби. 

Цялата прогноза на JP Morgan можете да намерите в The Investment Outlook for 2023.






Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *